Nagy lépés volt számunkra, amikor úgy döntöttünk, hogy hátrahagyjuk Budapestet és kiköltözünk az agglomerációba. Persze a távolságok így jóval nagyobbak lettek, de itt tiszta a levegő és a házunkhoz kert is tartozik, amire már olyan rég vágytunk. Ezt semmi sem múlhatja felül számunkra.

Feleségemmel egy kis kávézót vezetünk a belvárosban. Mindkettőnket már gyerekkora óta érdekli a gasztronómia és minden étkezési kultúrához fűződő részlet, így együtt végeztük a vendéglátóipari főiskolát és itt is ismerkedtünk meg egymással. Mindkettőnk számára fontos a környezettudatos életmód, melyet itthon is és a kávézónkban is igyekszünk minél tudatosabban alakítani. Örömmel konstatáltuk, hogy a településünkön több ,,önellátó” ház is található, melyek teljes mértékben zöld energiát használnak fel. Mivel egy ilyen ház felépítése meghaladta volna a költségvetésünket fokozatosan kezdtük el átgondolni a lehetőségeinket. Egy olyan energiaforrás kellett nekünk, ami zöldenergiát használ és raktároz el, ráadásul hosszú távon megtérül.

Ahogy jártuk a környéket, rögtön választ is kaptunk a kételyeinkre, ugyanis feltűnt egy ház, nem messze a miénktől, melynek a tetejét frissen szerelt napelemek borították be. Mindkettőnknek rögtön az jutott az eszébe, hogy valahogyan kapcsolatba kéne lépni a ház lakóival és egy jól irányzott ,,másodszomszédi viszony” építése céljából tett látogatással kikérdezni őket a részletekről.

Másnap, szombati nap lévén, feleségem nem sokat teketóriázott, délre már ott állt a pulton a frissen sült, becsomagolt házi fahéjas kalács, a kávézónk egyik specialitása. Negyed óra sem telt bele és már a bejárati ajtójukon kopogtattunk. Egy középkorú, mosolygós arcú nő nyitott ajtót. Miután elmagyaráztuk jövetelünk célját, rögtön behívott minket és teával kínált. A férje a nappaliban ült és olvasott valamit, de amikor beértünk meglepődve felállt és bemutatkozott.

Kiderült, hogy zöld panziókat üzemeltetnek az ország számos pontján, melyeknek alapkoncepciója, hogy a felhasznált energia 70%-át zöldenergiaforrás útján szerezik be és használják fel. A férfi, mint kiderült Andrásnak hívják, nagyon járatos volt a napelemekkel kapcsolatos megoldásokban. Ajánlott nekünk egy napelempályázatokkal foglalkozó oldalt is, mely itt található meg és ami nekik is rengeteget segített a megvalósítás előtti, kezdeti állapotban. Valóban rengeteg új információt találtunk az oldalon, de Andás előzékenyen beavatott minket ezekbe a részletekbe is .

Elmagyarázta, hogy ezek a fotovoltaikus rendszerek nemcsak, hogy felhasználják a napsütést, de a felesleges napenergiát el is tudják raktározni a hálózatukra, melyért a szolgáltató fizet. Cserébe viszont, amikor ránk kerül a sor és elhasználjuk ezt az energiát, akkor mi ,,fizetünk” a szolgáltatónak, így jön ki ideális esetben egy kiegyensúlyozott energiafelhasználási mérleg, melyen a végösszeg mindig nullát mutat.

Teljesen érthető, ha valakinek egy ház építése után már nem marad elegendő pénze a napelemek telepítésére is, épp emiatt mentek bele Andrásék a lakosság energiahatékonysági hitelprogramba. Mint mondta, úgy érzi, jól döntöttek. Jó pár panziójuk tetején már hosszú évek óta napelemek adják az energiát, de a kezdetekben hitelt kellett felvenniük a megvalósításra. A hitelprogram segítségével 0%-os kamattal hitelt tudtak felvenni, ráadásul húsz éves futamidővel. A legrégebbi panziójuk 15 éves és mint mondta, az évek során egyre érezhetőbbé vált, hogy a napelemek tényleg megtérülnek. Olyannyira, hogy a futamidő felénél már vissza tudta fizetni a kölcsönt. Ezután a megtakarításokból nyitott egy lakástakarék számlát és minden hónapban húszezret fizetett be, hogy aztán a hat év elteltével az összegyűlt és államilag kiegészített összeget újabb napelemrendszerre költse.

Mint mondta a hitelt nemcsak napelemekre, hanem nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre, napkollektorok, valamint hőszivattyúk telepítésére is felhasználhatta, ráadásul nemcsak magánemberek, hanem társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik. A saját házára is ezzel a hitellel építtetett most új napkollektorokat, igaz, jóval kevesebbet, mint a panzióira, hiszen feleségével, ketten jóval kevesebb energiát használnak fel, mint a vendégek. Emellett pár éve pályázott még egy, a vállalatok megújuló energiahasználatára vonatkozó pályázatra is. Ennek keretén belül a hitel összege mellé támogatást is tudott szerezni, mellyel olyan régi kisvárosi épületek elavult fűtésrendszerét alakította át, melyek veszélyesek vagy éppen nagy mértékben veszteségesek voltak fűtés és energiahasználat szempontjából.

Feleségemmel szinte minden szavát ittuk, láttam rajta, hogy épp úgy érzi magát, mint aki megfogta az isten lábát. Itt egy férfi a másodszomszédságunkban, aki nemcsak, hogy környezettudatosan próbál élni, de számos épületet alakított már át zöldenergiával működő gépezetté, ráadásul az üzleti érzéke is elég kifinomultnak tűnik. Persze, ezek mind nagyon lényeges információk voltak, de volt további egy nagyon fontos kérdésünk. Mégis hogyan kezdjünk hozzá magához a telepítéshez? Honnan tudjuk, hogy a mi házunk egyáltalán alkalmas arra, hogy napelemeket telepíttessünk rá? Andrásnak erre is volt egy jó tippje.

Az általa említett napelempályázatokkal foglalkozó weboldalon természetesen mindent meg tudunk találunk, amire szükségünk van. Ami a mi kérdésünkre megadja a választ, az a cég előre kiküldött szakértő brigádja, akik felmérik a házat és a tetőszerkezetet, majd számos alkalmassági szempontot figyelembe véve eldöntik, hogy alkalmas-e a házunk a napelemekhez vagy sem. Mindezt persze ingyen, nyugtatott meg András, látva az egyre növekvő riadalmat az arcomon. Annyit viszont már mi is meg tudunk állapítani, hogy nem árnyékolja-e le valami a tetőnket, mint mondjuk egy fa vagy villanypózna köteg, valamint, hogy délkeleti/délnyugati tájolású-e a házunk.

András a környezettudatos életmódon kívül egy dolgot értékel még nagyon – ez pedig a függetlenség, mégpedig a szolgáltatóktól való függetlenedés. Igaz, hogy itt, a házán lévő napelemeket a szolgáltató hálózatával alkotott rendszeren keresztül üzemelteti, viszont a panzióinak nagy részén a felesleges energia egy akkumulátorra töltődik rá, mely megtartja a meleget. Ezzel együtt a szolgáltatótól való függetlenedés is azonnal megtörténik, ez azért is könnyebb így neki, mert ezáltal nem kell minden egyes panzióban számontartania a felhasznált és magmaradó energiák változását, hanem gyakorlatilag magától működik a rendszer. Természetesen ez egy sokkal kiszolgáltatottabb módszer, főleg télen, amikor kevesebb a napsütés, de Andrásék panzióit főként a nyári szezonban veszik igénybe a nyaralók. Így emiatt sem kell annyira aggódniuk, ráadásul van fatüzelésű kályha is arra az esetre, ha tényleg minden kötél szakad.

Miután elbúcsúztunk, a lelkünkre kötötték, hogy mindenképp olvassuk át még egyszer az oldalt, amit ajánlottak és meghívtak egy következő – kevésbé szakmaibb baráti látogatásra is, aminek én is és a feleségem is nagyon örültünk.

Nem sokkal később ki is hívtuk az András által ajánlott cég szakembereit, akik megfelelőnek tartották a tetőszerkezetünket a napkollektor telepítéshez. Meg kell, hogy mondjam, nagy önbizalmat adott mindkettőnknek ez az egész procedúra. Egyrészt a cég segítségével végig biztonságban éreztük magunkat és a pénzünket, másrészt jó érzés volt látni, hogy belekezdtünk és láthatóan végigviszünk egy ilyen tervet. Ha a hitelből marad még valamennyi, a kávézónk hőszigetelését is mindenképp megcsináltatjuk, hogy kevesebb fűtést kelljen használnunk. Én mindenesetre életem egyik legjobb döntésének gondolom ezt a beruházást. Nemcsak a számlák megszűnése miatt, hanem azért is, mert elindultunk egy olyan úton, mely a környezettudatos energiafelhasználás segítségével egy élhetőbb jövőt teremt a számunkra.