A szomszédom sok gondolkodás után úgy döntött, hogy idén beruháznak egy napelemre. Te gondoltál már arra, hogy esetleg napelemet szereltess a házra? Egyáltalán érdekel ez a téma?

Az energia felhasználása

Ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy hazamegyünk, felkapcsoljuk a villanyt, és ég. Vagy bekapcsoljuk a mosógépet, a kávéfőzőt… és minden működik. Azért ha belegondolunk még nem is annyira régen, csak pár évtizeddel ezelőtt még nem így volt. Jó, nem kellett a biciklit tekerni, de nem is volt minden házban áram, és nem voltak természetesek az elektromos berendezések.

Ma, nincs olyan helyiség, ahol ne lenne valamilyen elektromos berendezés. Hiszen ha végig gondoljuk, a szobában az elektromos áramon kívül van számítógép, különböző elektromos dolgok, mint egy mp3 lejátszó. De a konyha is tele van ma már minden féle elektromos eszközzel. Gondoljunk csak bele, hogy micsoda áram felvétel zajlik egy ilyen helyiségben; olaj sütő, tea főző, kávé főző, vízforraló, mikró… ugye, az ember nem is gondol bele, hogy mennyi eszköz van ami elektromos áramot használ. A fürdőszoba is szintén egy húzós helyiség, mert a mosógép, ami már minden háztartás alap felszerelése, hajvágó, hasszárító…

Az áram számla

Gondolkodtál már azon, hogy mi lenne ha csak azokat az eszközöket használnánk, amit feltétlenül muszáj. Most mondhatjuk azt, hogy feltétlenül muszáj használni a mikrót, de ez nem így van, hiszen régen sem volt így. Persze csodálkozunk azon, hogy amikor megérkezik a villany számla, akkor mennyit kell fizetni. Hogy mit tehetünk ennek elkerülése érdekében? Hát sok választásunk nincsen. Vagy nem rugen-1038843_640fizetünk áram számlát, ami azért elég mulatságos lenne, vagy telepítünk egy napelem rendszert családi házra. Ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a rendszerek.

Sokat beszélgettünk a szomszéddal erről a témáról. Bár nagyon szerencsések, mert mint ez a cikk is említi, ők is dolgoztak külföldön. Eleinte, amikor még fiatal voltam, nekem is megfordult a fejemben, hogy mi lenne ha esetleg kimennék, de aztán ahogy teltek az évek, úgy hessegettem el a gondolatot. Persze akkor még nem gondoltam a jövőre. Igaz nem panaszkodhatok, hiszen van hol laknunk, de mondjuk félre tett pénzünk nincsen. Sem arra, ha történik valami, sem pedig arra, hogy bővítsünk, vagy fejlesszünk. Már pedig aki családi házban dolgozik tudja jól, hogy mindig van mit csinálni. Ezt csak plusz munkából, vagy másod állásból lehet megteremteni. Te gondolkodtál már azon esetleg, hogy vállalj egy ilyen munkát?

A házunk

Már jó pár éve, hogy szomszédok vagyunk. Mi költöztünk ide utólag, Gáborék már 10 éve hogy itt laknak. Ha az időnk engedi akkor össze szoktunk járni egy egy sütésre, vagy csak egy üveg sörre. De szülinapi bulit is tartottunk már náluk. Nagy a család, és a baráti kör, így szoktunk csapni ilyen nagy bulikat. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert jó szomszédi viszonyunk van, ha valamire szükségem van, és tud segíteni, akkor megteszi. Tavaly pont tönkre ment a fűnyíró, amikor füvet akartam vágni kint a ház előtt. Nem tudtam megcsinálni, de nem is volt rá szükség, mert mire hazajöttem, már le is vágta nekem. Persze ez oda vissza solar-panel-169439_640működik, ezért is jó.

Az egyik beszélgetésünk alkalmával merült fel, hogy mi a véleményem a napelemes rendszerről családi házra? Igazából nem voltam nagyon otthon a témában, hiszen nem foglalkoztatott soha a téma. Gábor mindig is olyan előre látó volt. Mit értek ez alatt? Alapos, mert előre is szeret gondolkodni, ami azt jelenti, hogy mi lesz majd tíz év múlva, körülbelül ennyire. Valahol igaza van, de azt gondolom, az emberek nagy többsége már annak is örül, hogy ha a mát meg tudja oldani, nem hogy mi lesz jövőre, vagy tíz év múlva?.

Az előre tervezés

Te gondolsz arra, hogy m lesz jövőre, vagy mondjuk pár év múlva? Gondoltál arra, hogy biztosítsad az életedet? itt most nem arra gondolok, hogy kötött az ember egy biztosítás. Bár ma már ezt is egyre többen teszik meg, mégis inkább olyasmire gondolok, ami nem megtakarítás, vagy befektetés. Akkor mire? Mondjuk arra, hogy legyen egy kút a háznál, amiből ha minden kötél szakad akkor tudunk vizet nyerni. Vagy, hogy telepítsünk egy napelemes rendszert családi házra hogy ne legyen gondunk majd pár év múlva az áram számlával. A napelem fejtegetésébe, és hogy megéri e vagy sem, abba most nem mennék bele, hiszen megoszlik a vélemény. Mindenesetre már agyon várom, hogy a szomszédban legyen, lássam hogy működik, hogyan szerelik fel…