Ki ne mondana igent egy jó kis ebéd vagy épp vacsora meghívásra, amit egy jó hírű étteremben készül megtartani a házigazda?  Sok esetben még az sem tartja vissza az embert, hogy nem is igazán kedveli a meghívó felet. Az étkezés szegmens része minden ember életének, ezt egész biztosan kijelenthetjük. Nem csak az alapvető szükségleteink kielégítése miatt eszünk. Van, amikor szórakozásból csináljuk, össze hozza a családot, barátokat, esetleg munkatársakat, így szociális funkciókat is betölt. Olyannyira fontos ez az időtöltés, hogy külön szokások vonatkoznak a különböző étkezésekre, saját etikettje van az evésnek. Nem mehetünk el szó nélkül az íratlan szabályok mellett sem. Ezek sokszor pont azt szavatolják, hogy még sokáig élvezhessük a kaja adta örömöket.

Elég kellemetlen, amikor valami miatt már nem találunk örömöt az evésben, de még rosszabb, amikor kifejezetten nehezünkre esik ételt juttatni a gyomrunkba. Ennek egyik oka lehet a fogfájás. Minden felnőtt embernek fájt már a foga, ha más nem akkor, amikor tejfogait lecserélte a maradandóakra. Abban az esetben, ha vissza emlékszünk, eszünkbe juthat mennyire nem volt öröm akkoriban az evés. Manapság felnőtt korban is gyakran előfordul, hogy valakinek megfájdul egy foga. Lehet ez huzat miatt, megütötte valamivel, vagy rosszabb esetben akár ki is lyukadhat. Ennek ellenére nem mondhatnám, hogy sok embert látok nap, mint nap fogorvoshoz rohangászni. Valamiért általánosságban félünk tőlük. Gyerekkori rossz élmény, vagy felnőtt kori kellemetlen tapasztalat is lehet ennek az oka. Az biztos, hogy sokan addig húzzák, halasztják az említett rendelő felkeresését, hogy végül sokkal nagyobb károkat szenved az egészségük, mint eredetileg lehetett volna. Pedig lássuk be, rengeteget fejlődött a tudomány a harapófogós módszer óta. Különféle érzéstelenítők egész hada áll rendelkezésre, hogy minden fájdalom nélkül átvészeljünk egy-egy beavatkozást. Nyilván így is kellemetlen, amikor a szánkban turkálnak, de azt mindenki tudja, hogy amikor már aludni, sőt leginkább létezni sem tudunk a fájdalomtól, az még kellemetlenebb.

Ráadásul rengeteg különféle probléma jelentkezhet a szánkban. Ameddig nem olvastam róla nem is nagyon tudtam. Szerencsére nekem még egyik fogammal sem volt probléma, de elég kevés ilyen ismerősöm van, így egy általános jellegű problémáról beszélünk. Kérdés mit tehetünk az ellen, hogy tönkremenjenek a fogaink?

Először is a rendszeres fogmosás nagyon fontos. Szerintem ez alapvető dolog lenne, mégis sokan elfelejtik. Természetesen a mai rohanó világban elég nehéz minden étkezés után fogat mosni, de sokszor napközben egy szájöblítés is elég lehet. Érdemes figyelni rá, hogy meleg ételre ne igyunk hideget, vagyis ne tegyük ki nagy hő ingadozásnak fogainkat, ugyanis könnyen megrepedhet a zománc, és védtelenné válhatnak hőn szeretett fehér barátaink.

Ezek azonban csak alap dolgok. Akik komolyan nem szeretnének komoly problémával szembesülni ilyen téren, azoknak tudnám még ajánlani a rendszeres szűrővizsgálatot. Sokkal jobb úgy találkozni a dokival, hogy tudjuk, csak benéz a szánkba és már mehetünk is, és nem kell azon stresszeznünk, hogy vajon milyen kínzóeszköz kerül elő. Ráadásul az ilyen alkalmakkor hozzá szokunk a helyhez, és bizalmasabb viszonyba kerülhetünk az orvossal, vagyis amikor beavatkozásra lesz szükség, akkor is sokkal könnyebben vesszük majd rá magunkat arra, hogy elmenjünk hozzá.

Sokan az árakat sokallják, pedig egy egyszerű szűrés és konzultáció sok helyen teljesen ingyenes. A kisebb beavatkozásoknak persze lesz költsége, de még mindig olcsóbb egy gyökérkezelés, mint egy fog implantátum ára. Különben is, ha van olyan dolog, amin nem éri meg spórolni, az egyértelműen az egészségünk. Pláne, hogy sok probléma visszafordíthatatlan károsodással jár. Egy műfogsorral már nehezebben fogunk boldogulni, mint saját, eredeti fogainkkal.

Érthető tehát, ha félünk a fogorvosoktól, ugyan akkor nem szabad elfelejtenünk, hogy sokkal rosszabb dolgok is előfordulhatnak a szánkban náluk, ha sosem fordulunk hozzájuk, akkor pedig garantáltan lesz problémánk bőven. Az alapvető szabályok betartásával, és időnkét egy fogorvosnál tett látogatással viszont könnyen elejét vehetjük a bajnak és sokáig megőrizhetjük fogaink egészségét. Ezáltal még idősebb korunkban sem kell visszautasítanunk étkezésre szóló meghívást, csak azért, mert félünk, hogy nem tudjuk majd elrágni az ott kapott falatokat.