Miután haza tértem Ausztriából, ahol jó pár évet eltöltöttem munkával és egy kis pénzt is gyűjtöttem, úgy döntöttem, hogy nyitok egy vendéglőt. Ez azonban nem ment valami egyszerűen, szóval végül úgy adódott a dolog, hogy egy barátommal ketten fogtunk össze, aki kocsmát szeretett volna nyitni. Így, úgymond két legyet csaptunk egyszerre. Nekem megvolt a kis konyhám, ahol főzhettem, ő meg a pincérek pedig intézik a többit. Készítettek reggelit kilenctől (akkor nyitottunk), tizenegy órától délután négyig pedig ebédelni lehet. Úgy csinálom, hogy két napi menüt készítek, amiből választani lehet. Mivel egyedül dolgozom a konyhán, ennél többet nem engedhetek meg magamnak. Az egyetlen, amit még bevállaltam az volt, hogy délután négytől ötig szendvicseket készítek elő, melyek szendvicssütőben elkészítve igen jól jönnek még a hosszúra nyúlt délutánok és esték folyamán a vendégeknek.

És ez így elég jól működik. A környékről a dolgozó emberek nagyon rákaptak a kajámra és imádnak hozzánk járni az ebédszünetben. És mivel központi helyen van a kocsmánk, így este is örült nagy forgalom van: még nem tudtam soha annyi szendvicset legyártani, hogy ne fogyott volna mind el.

Szóval, személy szerint csak egyetlen gondom volt. Rettenetesen melegem volt a konyhában és nagyon párás volt a levegő. A konyha alatt volt a pincében a raktár, ráadásul egyetlen ablakom sem volt a konyhában, csak egy hátsó ajtó, szóval elképzelhetitek, hogy mennyire fülledt és párás levegőben kellett dolgoznom, szegényes szellőztetési lehetőségek között. Mi béreltük ki pont ezt a helyet, szóval próbáltam nem panaszkodni, főleg hogy minden más szempontból tökéletes volt, de egyre nehezebben bírtam. Éreztem, hogy nem fog jót tenni az egészségemnek, ezért kutakodni kezdtem az interneten.

Rákerestem a klíma ingyenes beszereléssel kulcsszavakra és rájöttem, hogy egyáltalán nem szeretnék én, személyesen, üzletből vásárolni klímát. Egyáltalán nem értek hozzá, hogy hogyan kell kiválasztani a megfelelő klímát a konyhámra, ami bírja az ottani körülményeket. Ráadásul valamilyen papírra is szükségem lett volna hozzá egy képesített vállalkozótól, aztán meg időpontot kellett volna egyeztetnem a beszerelővel. El sem tudtam képzelni, hogy hogyan jött volna össze ez az egész. Enyhén csalódott voltam. Azt hittem, hogy ez minden problémámat meg fogja oldani, de semmi sem történt.

De végül nem kellett a következő nyarat, évet és a többit abban a párás, klímamentes szauna-konyhában töltenem. Egyik este bent maradtam a bárpultnál és szórakoztattam a többieket, amikor beszélgetni kezdtem egy idegennel, aki épp arra várt, hogy elkészüljön a melegszendvicse. A csávó nagyon el volt ragadtatva a szendvicstől, úgyhogy gondoltam, elmondom neki, hogy én készítettem. Erre nagyon lázba jött és mindenfélét kérdezett rólam, mint szakács, a tanulmányaimról, a munkahelyeimről és konkrétan erről a munkáról. Amikor elmeséltem neki azt, hogy milyen kegyetlen állapotok uralkodnak a konyhámban, előállt egy igazán jó ötlettel. Ismert egy olyan céget, akiktől online megvásárolhatom a klímát. Ha szükséges, díjtalanul felmérik a helyet, de egyébként kiszállás nélkül is meg tudják oldani a felmérést. Az egész ország területére lehet tőlük rendelni és ingyen fel is szerelik nekem. Ráadásul olyan készülékeik vannak, amelyek, ha kell, télen fűteni is tudnak, nemcsak hűtenek és párátlanítanak is. Olyan lelkesedéssel beszélt, mintha valami ügynök lenne, de mondta, hogy csak onnan ismeri őket, mert neki is nemrég szereltek be klímát és nagyon meg van elégedve velük és az új klímájával. Hát, tény, hogy a plusz fűtésre nincs szükségem télen sem, mert rotyogtatok én ahhoz eleget a fazekak alatt, hogy meleg legyen, de nagyon megmaradt bennem a tény, hogy nem csak klímaként működik, hanem párátlanít is. Ez igazán olyan dolog, amire szükségem van, ha ne akarom, hogy az egészségem is rámenjen a párás levegőre, és hogy a vendéglőt is bezárják, mert penészes a konyha. Szóval, mielőtt elbúcsúztunk a csávótól, megadta az elérhetőségeit ennek a cégnek, mi pedig az alapítótársammal elkezdtük átgondolni a dolgokat.

Aztán másnap tovább folytattuk a megbeszélést. Kitöltöttük az Intensa weboldalán a leendő klíma működési költségeit és egyöntetűen úgy szavaztuk meg, hogy szükségünk van erre a berendezésre.

Sőt, mi több. Eldöntöttük, hogy veszünk két klímát a vendéglátó helyiségbe is, hogy ott is biztosítani tudjuk a megfelelő hőmérsékletet kánikula esetén. Ráadásul az első téli tapasztalataink alapján úgy voltunk vele, hogy oda még néha a fűtés opció is jól fog jönni. Szóval kértünk egy ajánlatot a weboldalon keresztül és vártuk a hívást, ami viszonylag hamar meg is történt.

Úgy gondoltuk, hogy megfelelő az ajánlat, amit kaptunk, szóval elfogadtuk és megegyeztünk egy olyan napban, amikor nem nyitunk ki és aznap beszerelik mindhárom klímát: egyet hozzám, a konyhára, egyet a bárpult fölé, és egyet az asztalok fölé.

Időben kiírtuk egy papírra és kiragasztottuk az ajtóra, hogy azon az adott napon zárva vagyunk (persze azért volt, aki jött volna ebédelni, de zárt ajtókra és kirakatban dolgozó munkásokra talált). A beszerelő munkások a nap folyamán sokat meséltek arról is, hogy hogyan kell tisztítani és karbantartani a gépeket. A két kinti gépet fél évenként kell karbantartani, melyhez  szakember szükséges, az enyémet viszont, a konyhában, évente legalább háromszor, de akár négyszer is meg kell majd nézzék, mivel sokkal erőteljesebben lesz használva. Ezeket az információkat a szerelők beírták a kezelési utasítás elején lévő, erre a célra szolgáló rovatba. Ezen kívül elmesélték, hogy hogyan kell időszakosan tisztítani és fertőtleníteni a gépeket, amelyek szintén elengedhetetlenek, mivel az egészségkárosító hatások megelőzésében van rájuk szükség.

Jó fej munkások voltak, összehaverkodtunk, nap végére pedig összedobtam egy gyors kaját nekik és magunknak. Evés közben még meséltek néhány hasznos információt a klímákról, aztán miután elmentek, mi még egyet takarítottunk és mi is haza mentünk. Másnap pedig elkezdtük a munkát az új klímáinkkal. Mivel még koratavasz van, a kintiek kevésbé vannak használatban, de nálam a konyhában máris érezhető a különbség, hogy mennyivel jobb és könnyedebb a levegő. Szerintem most már soha nem kell azzal kezdenem a napomat, hogy apró penészfoltokat törlők ki a konyha sarkaiból!