Szeretünk programok szervezni a munkatársainkkal. Általában, ha lehetőségünk van rá, akkor 3 havonta tartunk kisebb, néha nagyobb csapatépítő programokat, amikor kicsit kiszabadulunk a munkavilágából és próbáljuk jobban megismerni egymást. Szoktunk kirándulni járni, sportolni, vagy csak beülünk egy étterembe.

Talán az étterem a legegyszerűbb, és már van egy jól megszokott kis csapatunk, akikkel imádjunk kipróbálni a város különleges, kisebb éttermeit is. Utoljára egy ilyen kis csapatépítőt december elején tartottunk, még a nagy év végi hajrá előtt szerettünk volna feltöltődni. Ilyenkor általában nem esik szó a munkáról, csak mindenki elmeséli mi történt vele, milyen változások voltak az életében, pletykálkodunk stb. Ildikó kolléganőnk például elmesélte, hogy nem régen fogadtak örökbe egy kiskutyust egy menhelyről és mennyire nem egyszerű egy folyamat ez sem. Peti kollégánk pedig elmesélte, hogy most ősszel fejeződött be a napelemes rendszer kiépítése, az új éppen nemrégiben elkészült házán. Elég sokáig ez volt a téma, hiszen többeket is érdekelt, vagy azért, mert keveset tudtak róla, vagy mert éppen ők is most költöznek majd, vagy tervezik a családi házba való költözést.

Napelem rendszerek kiépítése nem egyik napról a másikra történik, mint megtudtuk. Peti említette a napelemrendszerek.info weboldalt, akikre már régebben rátalált. Otthon kíváncsiságból én is utána néztem az oldalnak, és tényleg nagyon részletesen elmagyaráznak mindent az első lépéstől az utolsóig. Kitudja egyszer még lehet nekem is szükségem lesz rá.

Szerintem ezt rajtam kívül még sokan gondolják így, ezért is vált szinte ez a főtémává az étteremben. Mindenki kérdezősködött mennyibe kerül? mennyi ideig tart a kivitelezés? tényleg megéri?

Ahogy Peti elmesélte talán az egyik leghosszabb folyamat a kamatmentes hiteltámogatás elintézése volt, de szerintem ez szinten mindig így van, mindig a papírmunka a leghosszabb folyamat. Onnantól pedig már egyik lépés követte a másikat. Volt előzetes helyszíni felmérés, különböző adatok megadása, számolgatás és végül a kivitelezés. Először én laikusként azt gondoltam, hogy a kivitelezés az, ami a legtöbb időt igényli, de tévedtem. Szinte egy nap alatt el is végeztek. Szerintem ebből is látszik, hogy profi csapat dolgozott.

Számomra az egyik leghasznosabb információ az oldalról egyelőre az, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a háznak, hogy alkalmas legyen napelemes rendszerek kiépítésére. Ilyen például az erős tetőszerkezet, jó tájolás stb. Egyszer, hogyha már aktuális lesz, biztos, hogy újra felkeresem őket, és igyekszem például házválasztás előtt ezeket a szempontokat is figyelembe venni majd.

Az este többé részében már nem is igazán tudom miről beszélgettünk. Ez a téma maradt meg bennem a leginkább, pedig előtte még sosem gondolkodtam napelemekről. Kíváncsi vagyok, hogy a következő alkalommal milyen új, izgalmas témákkal jön elő valaki.