Érdekes, új dolgok történnek manapság velem. Mikor már azt gondolnám, hogy kezd az életem egy megszokott vágányra beállni, akkor mindig történik valami, ami kimozdít egy kicsit a komfort zónámból. De ezt a mostanit kicsit sem bántam, sőt!

Végzettségemet tekintve szakács volnék, és mindenem a főzés, ahogyan annak lennie kell, teljes szenvedéllyel végzem a munkám. Viszont ez nem jelenti azt, hogy semmi máshoz nem értek. Mikor gyerek voltam, apám azt mondta, egy igazi férfinek vagy ezermesternek kell lennie, vagy kell, hogy legyen annyi pénze, hogy minden munkát elvégeztessen, de mivel ő kétkezi munkás volt, jobbnak láttam, ha inkább értek mindenhez. Úgy éreztem, így hamarabb kivívom a tiszteletét. És még ha lesz is annyi pénzem valaha, hogy mindent megcsináltassak, akkor se baj, ha tudom, hogyan kellene. Nem ment másképpen célom elérése, mint hogy suli után minden nap kimentem vele a garázsba, és próbáltam segíteni, amiben csak tudtam. Elkezdtem ellesni a praktikákat, figyeltem és gyorsan tanultam. Aztán az egyszerűbb feladatokat elkezdte rám bízni, és a végére, mondhatni egészen ügyes kezű mester lettem.

Vannak a barkácsolásnak olyan területei, amikhez nem kell túl sok tudás se tehetség, csak egy kis odafigyelés precizitás és kitartás. Például a házunk építkezésénél sok feladatnál nagyon könnyen teljesítettem szerintem egészen jól. Szinte büszke vagyok magamra, hogy nálunk se festő se burkoló nem járt, hiszen ezeket a feladatokat könnyen el tudtam végezni. A legtöbb helységben laminált padló van, ennek lerakása se jelentett túl nagy gondot a számomra. Ahol már érdekesebb kezd lenni a dolog, azok az olyan feladatok, mint például a hegesztés. Meg van hozzá minden felszerelésem és ruházatom, a maszkomat még apámtól örököltem meg, de ez annyira felelősségteljes, hogy például a lépcsőnk elkészítéséhez hívtam szakembert. Mégis csak a gyerekeim rohangálnak rajta, nem mertem vállalni a felelősséget.

Múltkor bejött a főnököm és elpanaszolta, hogy rendelt fém asztalokat, de a gyártó az utolsó pillanatban visszajelzett, hogy nem tudja kiszállítani. Nagy volt a baj, mert egy rendezvényhez kellet és már csak pár nap volt addig, a többi helyen, ahol rendelni lehetett, annyira drága volt, hogy nem fért bele a rendezvény keretébe. Rögtön eszembe jutott, hogy ezeket alumínium zártszelvényből egy pillanat alatt össze lehetne dobni. Mikor ezt felvázoltam a főnökömnek, konkrétan megpuszilt örömében. nem is tudta, hogy én értek ilyesmihez és felszerelésem is van. Felhívtam az asszonyt, hogy szedje elő a gázhegesztőt és nézze meg, hogy van-e még otthon palack. Már nagyon régen használtam, majdnem biztos voltam benne, hogy nincsen. És természetesen igazam is lett. Gyorsan felhívtam a céget, ahonnan a szódagéphez rendeljük a palackokat, hogy van-e náluk argon palack. Szerencsére több méretben is árulták, ráadásul az ára is sokkal jobb volt, mint ahogyan én emlékeztem. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy el se kellett érte menni, mert itt, ha az ember rendel, akkor egy egyeztetett időpontban ki is szállítják neki, amit kér. Hülyét kaptam volna, ha még most kellett volna argonpalack után rohangálnom. Délutánra meg is volt minden, beszereztem az alapanyagot is, szóval a főnök hazaküldött, hogy álljak neki a munkának. Annyira belelendültem, hogy másnap reggelre el is készültem 7 db asztallal. Felhívtam a főnököt, hogy jöhetnek érte teherautóval. Mikor meglátta, hogy milyen jól sikerültek, nagyon boldog volt. És nagy örömében, azt a pénzt, amit erre szánt, persze levonva az anyagköltséget, oda adta nekem, plusz megkaptam az órabéremet is pár órára.

Azóta nagyon fel vagyok lelkesülve a hegesztés iránt. Már el is felejtettem, mennyire szeretem én ezt csinálni. De úgy érzem, lesz lehetőségem, mert mikor az asszony otthon meglátta mit csinálok, persze ő is nekiállt rögtön ötletelni, hogy milyen felhasználási lehetőségei lennének egy ilyen asztalnak az otthonunkban. Nem is bánom annyira, legalább hasznosnak érzem magam, ha már a háztartásba nem igazán tudok besegíteni. Felhívtam tegnap a palackost, hogy leadjam a rendelést és ha már beszéltünk, megkértem, hogy csapjon hozzá néhány argonpalackot is a szállítmányhoz, ha már úgy is jönnek.