Nemrég esett meg velünk, hogy kibővíthettük az éttermünk – bár ez nem történt közel sem olyan egyszerűen, ahogyan elsőre hangzik.

A feleségem – akkor még csak menyasszonyom – és én 2005-ben nyitottuk meg éttermünket a belváros közelében. Eléggé lepukkant hely volt akkoriban még, de hála a kitartó munkának, két hónap alatt saját kezűleg fel tudtuk újítani. Kicseréltük a nyílászárókat, a szigetelést; a falakra ízléses faborítás került; szőrmés bútorokat szereztünk; hangulatvilágítást tettünk a plafon és az asztalok peremére; egy nagy üvegfallal oldottuk meg a belátást a konyharészre, míg az illatok, hangokat és persze a meleget távol tartjuk a vendégektől.

Akkor még nem gondoltuk, hogy 2009-től az új-, 2012-től pedig a régebbi építésű házak adás-vételi szerződése mellé is mellékelni kell egy energetikai tanúsítványt. Ezzel csak nemrég szembesültünk, mikor az éttermünk bővítésén ügyködtünk.

Pár hónapja elköltözött a szomszéd fodrászat, mi pedig arra gondoltunk, hogy kibővítjük az éttermünk ebédlő részét. Erre azért volt nagy szükségünk, mert az étterem nagyon befutott a helyiek körében, nagyon sok törzsvendégünk, de nagyon sok betévedő vendégünk is van nap mint nap. A helyigény megnövekedésének problémáját a fodrászat szalonjának megvételével tudtuk megoldani.

A vételkor a papírok között viszont megláttuk az energetikai tanúsítványt, amit nem tudtunk mire vélni. Ekkor találkoztunk ilyen típusú papírral először. A tulajdonos szívesen elmagyarázta nagy vonalakban, hogy mire is szolgál ez a papír. Büszkén mutatta nekünk, hogy az épülete a CC kategóriába tartozik.

Otthon később rákerestünk, hogy mit is jelent ez a CC osztályzat. A www.e-tanusitas.eu oldalon rá is találtunk egy nagyon részletes tájékoztatásra az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatban. Az épületeket első sorban a bennük található nyílászárók, szigetelés és fűtési rendszerek alapján sorolják csoportokba. A legjobb elérhető kategória neve AA++, míg a legrosszabb a JJ. Ezek között helyezkedik el a többi osztályzat.

Minél jobb egy osztályzat, annál kevesebbet kell majd költeni várhatóan a fűtésre, felújításra, illetve a korszerűsítésre. A CC osztályzat egy stabil, országos szinten meglehetősen jó kategória. (2020-tól csak ilyen, vagy jobb kategóriába tartozó épületet lehet csak építeni hazánkban.) Ez jó hír volt számunkra; garanciát biztosított arra, hogy nem kell majd túl sokat költenünk a felújításra.

A korábban említett oldalon (www.e-tanusitas.eu) a megfelelő szolgáltatást, valamint az arra vonatkozó árajánlati irányzékot is megtaláljuk, ha el szeretnénk készíttetni a saját ingatlanunk energetikai tanúsítványát. Sok mindentől függhet az ár. Nekünk szerencsénk van az elhelyezkedés szempontjából: Budapesten olcsóbban kiszállnak, mint vidékre. Az ár továbbá attól is függ, hogy mekkora területű az épületünk, lakásunk, melyet be szeretnénk vizsgáltatni. Értelemszerűen, minél nagyobb az ingatlan területe, annál többe kerül az irat kiállíttatása. Végül, az is növeli az árat, ha például egy családi házra kérjük a szolgáltatást, nem pedig egy lakásra.

Az irat kiállításának folyamata sem túl bonyolult. A felmérő személyek rugalmasak a kiszállást tekintve: Ki tudnak jönni mind a délelőtt, mind a délutáni, de akár az esti órákban is, sőt, a hétvégéken is elérhetőek. A vizsgálat sem tart túl sokáig. Amint ezzel végeztek, rekord sebességgel, maximum 24 órán belül kézhez is kapjuk a kért papírokat. Egyes esetekben ez akár 12 órára, vagy kevesebbre is csökkenhet. Ha bármikor elakadnánk a procedúra valamely pontján vagy kérdésünk merülne fel a további teendőinkkel kapcsolatban, szívesen nyújtanak segítséget mind a telefonos, mind az email elérhetőségükön keresztül.

Az energetikai tanúsítványt nem csak az eladás előtti napokban lehet érdemes kiállítani, mivel az irat érvényességi ideje 10 év hosszúságú. Abban az esetben szűnik csak meg az érvényesség, ha az épületen nagyobb szerkezeti változtatások történtek vagy pedig a nyílászárók vagy a fűtésrendszer került módosításra – ami persze általában csak javítja majd az új iraton szereplő értékelést.

Az energetikai tanúsítvány – www.e-tanusitas.eu

Az éttermünk sikeresen kibővült az új részleggel, végre tudjuk fogadni az összes vendéget, akik be szeretnének térni hozzánk. Az ingatlannak el is készíttettük az energetikai tanúsítványát, mivel mi is el szeretnénk költözni. Természetesen ugyanazzal, a fentebb említett a céggel (www.e-tanusitas.eu). De nem kell megijednie az eddigi vendégeinknek, a kinézett hely csak egy utcával van odébb; viszont ott még több helyünk lenne – akár rendezvényeket is tarthatnánk – sőt, az étterem ablakai egyenesen a szomszédos park fáinak nyugalmára néznének.