A gasztronómia a szenvedélyem, imádok főzni és imádok neves éttermeket kipróbálni. Már írtam róla korábban, hogy mindig is szakács szerettem volna lenni, és hogy ez a vágyam hogyan is vált valóra egy ausztriai munkával. Azóta persze az életem sokat változott, és sok minden foglalkoztatott, amikről bővebben olvashattok az eddigi bejegyzéseim között.

Most pedig a vendéglősök egyik rémálmáról, a kisgyermekes családokról lesz szó.

Mielőtt még bárki úgy gondolná, hogy szívtelen vagyok, szeretném leszögezni, hogy nagyon is szeretem a gyerekeket, és tudom is, hogy milyen kezelhetetlenek, hogy mennyi probléma van velük. Tudom, hogy egy kisgyerek nem úgy működik, ahogyan mi, ha azt mondja neki valaki, hogy üljön le, gyakran sokkal inkább az ellenkezőjét teszi, mintsem, hogy a szüleire hallgatna. A gyerekek pontosan ilyenek, hangosak, élettel telik és a legtöbbször rosszaságon törik a fejüket. Éppen ezen tulajdonságaik miatt állítom, hogy a gyerekek a vendéglősök rémálmai.

Volt már rá példa, hogy a gyerek kiverte a hisztit, mert neki mégsem tetszett a fogás, amit kapott, mert ő nem olyan villával szeretett volna enni, meg egyébként is, mire kivittük neki az ételt, meggondolta magát és nem is azt szeretett volna enni. Szerencsére 10 családból legfeljebb egy esetében találkozunk ilyennel, de az az egy az összes vendég nálunk tartózkodását meg tudja keseríteni, mert képes 5 percenként sírni valami miatt, kiabál, és olyan is előfordult már, hogy megdobálta étellel a pincért, vagy egy másik asztalnál ülő vendégünket.

A szituáció kibírható, hiszen gyerek, nem lehet vele mit kezdeni. A mérges szülők pedig rendszerint nem győznek elnézést kérni a gyermek viselkedése miatt, aki általában teljesen jó otthon, csak valahogy az idegen helyeken vetkőzik ki magából.

Ezzel nem lehet mit kezdeni, a gyerekek ilyenek, viszont legalább ennyire fontos megemlíteni azokat a szülőket, akik magukkal hozzák a gyerekeiket, csak éppen akkora babakocsikkal, hogy az egész éttermet át kell miattuk rendezni.

A múlthéten egy anyuka olyan hatalmas babakocsival jött be az étterembe, hogy össze kellett tolnunk két asztalt, hogy valahova el tudja tenni anélkül, hogy az a pincérjeink útjában lenne.

Az ilyen szülők általában nem gondolnak bele, hogy az irreálisan hatalmas, egyáltalán nem praktikus babakocsikkal van a baj, hanem csak az éttermet, az elrendezést és esetenként még a személyzetet is szidják. Pedig nem hiszem el, hogy csak ekkora babakocsit talált!

Az egyik barátnőmnek is nemrég született gyermeke, és ő egy multifunkciós babakocsi mellett döntött. Sokkal jobb választás volt, mint azok a hatalmas kocsik, amikkel mostanában az étterembe jönnek az emberek.

Sokan nem gondolnak bele, hogy mi a praktikus, csak megnézik, hogy mi van a babakocsiban, és meg is veszik. Pedig sokkal jobban járnának, ha megnéznék, hol-mit lehet kapni. Például a babakocsik.hu oldalán rengeteg multifunkciós babakocsi kapható, amiben szerintem több extra van, mint a nemrég az étterembe betolt kocsiban, hiába az volt a nagyobb.

Közhely, de majdnem minden esetben megállja a helyét: A kevesebb néha több. Nem az a lényeg, hogy minden hatalmas és eltúlzott legyen egy kocsin, hanem az, hogy minden benne legyen, ami szükséges, és ezek sokkal kompaktabb méretben is elérhetőek legyenek. Sokszor a tervezők nem gondolnak bele, hogy mennyire bajos lehet egy anyukának felvinni a buszra egy hatalmas babakocsit, vagy hogy milyen nehéz egy liftbe felvinni.

Pont ezért imádja a barátnőm azt a multifunkciós babakocsit, amit vett. Az ugyanis nagyon könnyű anyagból van, amivel kifejezetten könnyű bárhova is felszállni, és nagyon könnyen össze lehet csukni. Ezért például, hogyha étterembe mennek a családdal, csak összecsukják és a fal mellé állítják a kocsit. Liftezni is egyszerűbb vele és nem szakad meg abban sem, ha tolnia kell. Nagy kerekei vannak, amikkel a különböző terepeken is egyszerűen gurul, könnyű tolni és a babát sem rázza össze.

A multifunkciós azt jelenti, hogy van sport ülőrész és mózeskosár is, azaz nem kell újat venni, ha a gyerek már tud ülni. Ráadásul a sport rész mindkét oldalra felszerelhető, így azt is el lehet dönteni, milyen irányba utazzon a baba. Na meg nagyon biztonságos is a kocsi, mivel 5 pontos biztonsági rendszer van benne.

A gyermek kényelméért és a helyes tartásért pedig a mózeskosár felel, amiben kókuszrostos matrac van. Amúgy én láttam azt a kocsit, és az anyaga is nagyon jó. Légáteresztő, de a naptól is véd, így nem lesz benne melege a gyereknek, plusz lehet hozzá víz lepergető eső elleni védőt is rendelni. Az aljában pedig van hely a baba holmijának és a bevásárlásnak is.

A design nem annyira fontos egy babakocsi esetében, de a kinézet szempontjából is nagyon elragadó, igazán prémium kategóriás kinézete van és sok különböző színben is kapható. Van amelyikhez autós ülést is adnak és van, amelyikhez kiegészítőként is lehet venni.

Annak ellenére, hogy egy kis utánajárással ilyen, nagyon jó minőségű, praktikus babakocsikat is vásárolhatnának az emberek, a mi vendéglőnkbe mégis a hatalmas, ormótlan és nehéz kocsikat tolják be, hátha elesik benne az egyik pincérünk. Remélem, hogy nemsokára ezek a multifunkciós babakocsik jobban elterjednek a kismamák körében és rájönnek az emberek arra, hogy nem kell ahhoz hatalmas kocsi, hogy a gyermek jól érezze magát benne. A saját és az én dolgomat is meg tudnák ezzel könnyíteni a friss szülők.

Ezekről a babakocsikról pedig tényleg semmi rosszat nem lehet mondani. Pedig a barátnőm gyerekei már egy jó ideje használják.