A férjem igen régóta vezet egy szép kis éttermet Budapesten. Jól megy, szerencsére a vendégsereggel nincsen gond, persze vannak kevésbé sűrű időszakok, de összességében nincs okunk panaszra. Egy apró bökkenő akad csupán. Az étterem dolgozói nem jönnek ki jól egymással. A férjem nagyon lelkiismeretes főnök, úgy érzi, ezt neki kell megoldania. Megkért, próbáljak elmerülni a csapatépítő programok között. Keressek valami kötetlen, szabad elfoglaltságot, amit komoly felnőtt emberek is tudnak élvezni és nem érzik azt, hogy bohóckodniuk kell. Ezt úgy értem, hogy legyen játékos, de nem valami béna dolog.

De mi legyen?

Először azt hittem, ez valami lehetetlen feladat lesz. Amennyire a szakácsokat, konyhai kisegítőket és pincéreket ismerem, viszonylag nehéz a kedvükre tenni. Nem hibáztatom őket, a munkájuk elég stresszes. Eddig akárhányszor voltam a férjemnél az étteremben, szinte mindig volt valami krízishelyzet, amit ott és azonnal meg kellett oldani. Talpraesettnek és gyors gondolkodásúnak kell lenni ehhez a feladathoz, ezek pedig sokszor nehéz, makacs természettel társulnak. Viszont szerencsémre elég sok lehetőséget kínál az internet kifejezetten cégek és más csoportok csapatépítő programnak. Kinéztem egyet, ami nagyon tetszett.

Balaton, szabadság

A legtöbb ilyen program valami gasztronómiával kapcsolatos: étterem, különleges borok, csokoládégyár és társaik. Éttermi dolgozóknak azt hiszem, jobb ha ebből a világból átmenetileg kicsit kiszakadnak és egymást valami teljesen új, ingergazdag környezetben tudják újra megismerni. Így találtam meg a BalatonPRO csapatépítőit. Ez igazán olyasmi, amit a hétköznapjaikban nem tudnak megélni azok, akik a konyhában serénykednek egész nap olyan sok munkaórában. Vitorlásozás, sárkányrepülőzés, evezés, quad túra és más interaktív csapatépítő programok. Ez számukra szerintem a kiszakadás és kikapcsolódás definíciója lesz.

Verseny?

A cég lehetőséget biztosít házibajnokságra is akár evezésben, vagy vitorlással, de azt hiszem, a mi esetünkben nincs szükség a versenyre. Kibékíteni kell az egymást nem kedvelő kollégákat, nem szítani köztük a feszültséget. Persze, az is egy lehetőség, hogy azokat a dolgozókat, akik nem jönnek ki jól egymással, egy csapatba sorolják, így rákényszerítve őket arra, hogy együtt dolgozzanak, kooperáljanak. Nem tudom pontosan mekkora közöttük a feszültség. Elképzelhető, hogy ez csak olaj lenne a tűzre, ezt majd a férjem eldönti. Az ötlet tetszik neki is, a részletek kidolgozása már az ő feladata.

Egyébként más lehetőségeket is kínálnak ezen az oldalon, ahol a programokat találtam. Szerveznek például beltéri játékokat is. Bár a vendéglátós csapat gondolom inkább szabadtéren szórakozna, ha már egyszer végre kiszabadulnak a levegőre. Nem kell más, csak napsütés, jó szél, egy kis szerencse, és ez lesz a srácok legemlékezetesebb csapatépítő programja. Nagyon remélem, hogy a nézeteltérések is rendeződnek ezalatt. Ha a vitorlásozás közben nem is, az esti iszogatásnál biztosan kisimulnak az ellentétek. Tapasztalataim szerint ezek a srácok nagyon tudnak bulizni, szóval szerintem nem lesz itt gond. Meg is érdemlik az egész éves kemény munka után, hogy az étterem vezetősége elvigye őket egy kikapcsoló vitorlásos-Balaton partos hétvégére.