Az evés az egyik legalapvetőbb szükségletünk. Megejthetjük futtában is, vagy meg adhatjuk a módját. Mindegyiknek meg van a maga előnye. Ha csak bekapunk valamit, az általában olcsó, és gyors, viszont nem annyira egészséges, és kiélvezni sem tudjuk az evés örömeit. Amikor leülünk, és időt szánunk az evésre, akkor általában több pénzt is költünk rá, illetve jóval tovább tart, viszont egészségesebb és sokkal élvezetesebb is. Ráadásul az ilyen evések közben akad idő a társalgásra is, ami nagyon hasznos tud lenni. Ehhez már csak egy jó hely szükséges. Ez akár otthon is lehet, vagy egy nagyon jó étteremben. Mindenképp megéri azonban ilyen társalgásokba belemenni ugyanis sok olyan információt szerezhetünk belőle, amit egyébként nem tudtunk volna hozzá jutni. Erre tudok is egy jó példát, a saját életemből.

Egyik nagyon jó barátommal mentem el ebédelni. Megszokott helyünket választottuk, immár sokadszor, mert tudtuk, hogy ott amellett, hogy jó a kaja, még nyugodt környezetben is fogyaszthatunk, így tökéletesen alkalmas helyszín arra, hogy beszélgessünk is. Egy életvidám emberről beszélünk, az ismerősöm tekintetében, azon a napon azonban még a szokottnál is feldobottabb volt. Már sorban állás közben meg is kérdeztem, hogy mi az oka erre a nagy vidámságra. Erre elmesélte, hogy épp egy órája fejeződött be a klímaszerelés, amit reggel kezdtek, és nagyon örül, hogy minden simán, és gyorsan ment. Nem is tudtam, hogy tervez ilyesmit beépíteni, így az evés közbeni téma ezzel el is dőlt. Elhatároztam, hogy kifaggatom ezzel kapcsolatban. Miután leültünk, el is kezdtem a kihallgatást, és barátomnak sem esett ellenére, hogy mesélnie kell.

A lényeg, hogy egy modern, home klímát szereltetett be. Az ok az volt, hogy nyáron a nagy melegben, nem igazán tudott aludni. Az ablak kinyitása sem bizonyult jó döntésnek, mivel a levegő nem igazán hűlt le, ellenben a szúnyogok bepofátlankodtak a szobába, így csak rontva a helyzeten. Mivel a hagyományos ventilátor búgó hangja sem volt épp kellemes, ráadásul szintén nem sok eredménnyel járt a bekapcsolása, ezért úgy döntött, hogy valami rendes megoldást keres. Egy ilyen gép 10-20 perc alatt, az általunk kívánt hőmérsékletre képes lehűteni a lakást, ráadásul szinte teljesen néma. Legalább is ezt állítja barátom, és nincs okom, hogy kételkedjek a szavaiban. Ez pedig valóban sokkal jobb megoldásnak tűnik, mint egy sima ventilátor, vagy az ablak kitárása.

Később hozzá tette, hogy télen is kiválóan alkalmazható az eszköz, ugyanis akár mínusz 15°C-ig képes megőrizni azt a képességét, hogy az általunk megadott hőfokig melegítse a levegőt. Ez mindenképpen nagy segítség a ház felfűtésében. Ráadásul, elvileg képes arra is a masina, hogy huzamosabb távollét esetén 8°C-on stabilizálja a hőmérsékletet, ezáltal megakadályozva fagyásból eredő károk kialakulását. Ez valóban egy univerzális gép eddig. Viszont egy ilyen nagy teljesítményi szerkezet nyilván sok áramot használ el, így könnyen lehet, hogy fenntartani nem lesz épp pénztárcabarát feladat. Hangot is adtam véleményemnek ám régi ismerősöm mosolyogva nyugtatott meg. A klíma ugyanis energiatakarékos, így nem csak a környezetet védi, hanem akár 30%-al is képes csökkenteni, az éves energiahasználatot. Ez elég barátian hangzik.

Csak hab a tortán, hogy ehhez képest a beszerelés is pofon egyszerű. A szakember 3-4 óra alatt elkészül vele, és minden keletkező hulladékot el is takarít. Csak akkor van egy kis macera, ha a csövezést falon keresztül kell megoldani. Ilyenkor 1-2 órával megnő a munkaidő, és a költség is kicsit több lesz. A keletkező szemét mennyiségi változása minket nem érint, hiszen a több szemetet is a munkás viszi el.

Még a távirányítón sem kell sosem vitatkozni, mert wifi segítségével bármilyen okos kütyüről irányítható a klíma. Így összességében teljesen megértem, hogy miért volt olyan vidám a barátom az nap, elvégre is egy ilyen befektetés igazán jónak számít szerintem, ha megnézzük, hogy mit nyer vele az ember, és mennyibe kerül ehhez képest a gép.

Nagyjából az étkezés végeztéig a klíma körül folyt a szó. Ezután mind a ketten elégedetten mentünk a dolgunkra, elvégre is ő megoszthatta velem örömét, én pedig kaptam egy nagyon jó ötletet, hogy miképp tudnám modernizálni otthonom. Ezért mondom, hogy érdemes időt szánni az evésre, és nem csak azért, hogy minden falatot kiélvezhessünk.